Hipnoza se traduce printr-o stare de concentrare intensă și relaxare profundă, prin eliminarea surselor de distragere a atenției. Această metodă de tratament, de vindecare deschide mintea la sugestie de senzație, percepții, fapt ce ajută la schimbarea comportamentului și a gândirii, în mod pozitiv. Se urmărește aducerea la suprafață a traumelor înrădăcinate în psihic, în mod conștient, fără a fi anulată capacitatea de discernământ, cu scopul remedierii.
Terapeutul este persoana care decide dacă această metodă este potrivită pentru o persoană, prin intermediul testelor de sugestibilitate hipnotică. De exemplu, în cazul tulburărilor psihotice, al celor de personalitate sau al persoanelor cu tendințe de suicid, metoda inducției hipnotice este contraindicată.
Hipnoterapeutul explică, în cadrul primei ședințe, ce presupune metoda, demistificând procesul, stabilește obiectivele dorite, și clarifică următorii pași. Sunt tratate cu succes anxietatea, tensiunea psihică, migrenele, afecțiunile dermatologice, alcoolismul, se combate și controlează durerea.